• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Kleding van natuurlijke materialen: 3 dingen waar je op moet letten
28/03/2025

Kleding van natuurlijke materialen: 3 dingen waar je op moet letten

Op zoek naar kleding van natuurlijke materialen? Begrijpelijk, het dragen van kleding van natuurlijke vezels is beter voor jouw gezondheid en die van de planeet. Helaas is het niet altijd even makkelijk te vinden. Met onderstaande tips helpen we je verder.

Tip 1: check altijd het etiket of label in kleding voor natuurlijke materialen

We kunnen het niet goed genoeg benadrukken, maar check áltijd het etiket of label van kleding als je niet wilt dat er synthetische rommel in zit. Dus óók als het kledingstuk wordt verkocht als ‘wollen sokken’ bijvoorbeeld. Vooral bij sokken betekent dat meestal dat er slechts 40% wol in zit en voor de rest polyester en elastaan, beide vormen van plastic gemaakt van aardolie. Wij hebben bijvoorbeeld heel lang moeten zoeken naar ondergoed van 100% (biologisch) katoen. Als je googled op ondergoed van katoen dan krijg je héél veel zoekresultaten met ondergoed van ‘100% biologisch katoen’. Maar die ‘100%’ heeft 99 van de 100 gevallen betrekking op de katoen die erin zit. Als je verder kijkt naar het label of de productomschrijving dan blijkt helaas meestal dat er zeker 5% elastaan in het ondergoed verwerkt zit. Dat wil je liever niet, vooral niet bij je geslachtsorganen. Helaas verwerken ook veel ‘bewuste’ merken elastaan in ondergoed, voor de elasticiteit. Ook hippe ‘bewuste’ merken die bamboe ondergoed verkopen. Bamboe ondergoed bestaat nooit uit 100% bamboe viscose. Er is altijd polyamide, polyester en/of elastaan aan toegevoegd.

Tip 2: bij twijfel: neem contact op met de aanbieder om te checken of het kledingstuk van natuurlijke materialen is

Wij sturen helaas regelmatig iets terug omdat bij ontvangst toch blijkt dat er polyester of een andere synthetische vezel in het kledingstuk verwerkt zit. Laatst dachten we geluk te hebben met winter babyslaapzakjes van de Hema. Op de website en in de omschrijving staat dat het gemaakt is van 100% biologisch katoen, dus ook de vulling. Helaas bleek bij nadere inspectie bij ontvangst van het label dat de vulling van 100% polyester gemaakt was.

Ander voorbeeld: een tijdje geleden was ik op zoek naar een boxkleed van mijn zoontje. Vrijwel alle aanbieders adverteerden met ‘boxkleden van 100% (biologisch) katoen’, maar bijna geen enkele vermeldde in de omschrijving waar de vulling van gemaakt was. Je raadt het al, niet van katoen. We hebben meerdere aanbieders gemaild en allemaal antwoordden ze dat de vulling van polyester gemaakt was. Om deze reden zijn wij maar voor een ‘zelfgemaakte oplossing’ gegaan met een wollen dubbelgevouwen onderlegger met daarop een grote hydrofiel doek.

Tip 3: check of de natuurlijke materialen niet chemisch zijn bewerkt

Oké, eerlijk is eerlijk allereerst: bijna alle kleding die we kopen en dragen zijn synthetisch geverfd. Wij doen ons best om zoveel mogelijk ongeverfde kleding toe te voegen aan onze shop. Natuurlijk verven gebeurt helaas nog nauwelijks. Als je echt 100% natuurlijk geverfde kleding wilt dan zal je zelf onbehandelde wol moeten kopen en met de hand natuurlijk moeten verven (van rode uienschillen en kurkuma bijvoorbeeld ;-)) en er vervolgens zelf een kledingstuk van moeten breien. Heel leuk en zen trouwens, breien, maar daarvoor ben je hier niet ;-).

Waar je wel op moet letten bij het kopen van kleding is of het niet chemisch is bewerkt met plastic. Er zijn twee bewerkingen die veel voorkomen waarbij de natuurlijke eigenschappen van natuurlijke materialen en vezels teniet gedaan worden.

Allereerst wordt wol helaas vaak behandeld met een zogenaamde superwash behandeling. In dit artikel lees je er meer over. In het kort komt superwash (of easy care treatment) erop neer dat de wolvezels worden omhuld met een laagje plastic zodat ze niet meer krimpen als je ze te heet (of ineens te koud) wast. Dit is vrij makkelijk te checken: wordt er bij een kledingstuk van wol trots bij vermeld dat het gewoon mee kan met de reguliere was, koop het dan niet, dan heb je te maken met superwash wol. Onbehandelde wol moet met de hand of op een wolwasprogramma met wolwasmiddel op maximaal 30 graden worden gewassen.

Een andere bewerking van kleding is de welbekende ‘water- en vuilafstotend’ eigenschap. Als dit in de omschrijving staat bij bijvoorbeeld een kledingstuk van katoen, dan weet je vrij zeker dat hier chemische middelen voor gebruikt zijn met PFAS. Let op: onbehandelde wol heeft van nature een water- en vuilafstotende eigenschap door de lanoline in wol. Daar hoef je dus niet bang te zijn dat er PFAS op is gesprayd.

Hulp nodig bij het vinden van kleding van natuurlijke materialen?

In onze shop vind je een aanbod kleding van natuurlijke materialen. Kleding van natuurlijke materialen voor dames. Natuurlijke kleding voor heren. En babykleding van natuurlijke materialen. We doen ons best om het aanbod zoveel mogelijk uit te breiden en up-to-date te houden.

Zit er niks tussen of ben je op zoek naar iets specifieks? Of heb je hulp nodig in je zoektocht? Wij helpen graag. Stuur een mailtje naar info@jonaterra.com of stuur een whatsapp bericht naar: +31 6 23 62 98 50.

maart 28, 2025
Duurzame Cadeautips Zwangere Vrouw: 12 tips voor ieder budget
5 redenen om meer linnen kleding te dragen

Jonaterra helpt bij het vinden van natuurlijke alternatieven voor veelgebruikte producten. Jonaterra is ontstaan uit onze eigen - vaak tijdrovende - zoektocht naar producten gemaakt van natuurlijke materialen.